12 procent groei in 2018

Het Nederlandse succesrecept van AFAS Software kreeg 9 jaar geleden een Belgische poot en elk jaar blijkt dat die keuze de juiste was. Sinds de start in 2009 verachtvoudigde de omzet van onze Belgische tak. Ook 2018 was een fantastisch jaar: onze omzet groeide met 12 procent.Focus op studiebureaus en bouw

AFAS Software is van alle markten thuis: van de retailsector met bijvoorbeeld grote namen als Heytens tot gezondheidszorg met bijvoorbeeld het Heilig Hart ziekenhuis van Mol en van productiebedrijven zoals Almo Woodproducts tot dienstverleners zoals Codivex. We verwelkomen dan ook meer dan 50 nieuwe klanten uit alle mogelijke sectoren.

Toch kozen we in 2018 ook voor focus en richtten we onze pijlen op 1 specifieke markt: architecten en studiebureaus. Dit resulteerde in verschillende nieuwe klanten zoals Stabo (inmiddels Macobo) en Studiebureau Van Echelpoel , met als kers op de taart: B2Ai – het op twee na grootste architectenbureau van België.

Onze focusstrategie bleek een schot in de roos te zijn. Daarom zetten we dit zeker voort in 2019 en zullen we verder verdiepen in de totale bouwsector.

Kerncijfers België


Omzet

€5,4 mln.


Omzet per FTE

€192.857


Omzetgroei

12%

48 nieuwe klanten

346 gasten bij KV Mechelen

8 nieuwe collega's


Doorbraak in Franstalig België

Er beweegt duidelijk wat in Franstalig België: bedrijven maken een inhaalbeweging en investeren volop in slimme bedrijfssoftware. AFAS België pikte die trend snel op en schakelde naar een hoger verzet met Franstalige marketing en sales.

Resultaat van die inspanningen? Opmerkelijk veel bedrijven uit Brussel en Wallonië vonden in 2018 de weg naar AFAS Software. Een daarvan is IRIS, het netwerk van de Brusselse openbare en universitaire ziekenhuizen. IRIS is het grootste ziekenhuisnet van België en telt meer dan 2000 personeelsleden. AFAS Software is er nu de administratieve HR draaischijf.

Vissen in de eigen talentenvijver

2018 was het eerste volledige werkjaar in de nieuwe managementstructuur. Drie managers staan mij als Algemeen Directeur bij en sturen ieder een afdeling aan: Consulting, Support & Opleiding en Sales

Die managers zochten en vonden we in het team van AFAS België. Dat was een bewuste keuze, want we willen ruimte geven aan ons talent. We laten ónze mensen groeien, zodat ze vleugels krijgen. En we zorgen ervoor dat ze voldoende uitdagingen krijgen. Zo blijven ze geboeid door hun job.

De ploeg in België blijft trouwens groeien: 8 medewerkers kwamen erbij om onze groei op te vangen.

Nog nooit zoveel volk over de vloer gehad

Goed begonnen is half gewonnen. In 2018 viel het ons op dat steeds meer nieuwe klanten een opleiding volgen bij AFAS Software vóór ze met de uitrol van hun software starten. Zo zijn ze beter voorbereid en halen ze het onderste uit de kan wanneer ze naar hun nieuwe software overschakelen.

Bij bestaande klanten waren de verdiepingscursussen dan weer bijzonder populair. De inspiratiesessies die we organiseerden zijn daarbij belangrijk: klanten ontdekken zo de mogelijkheden en nieuwigheden die in het pakket zitten en die ze nog niet gebruiken.

Om een lang verhaal kort te te maken: ook voor de afdeling Support & Opleiding was 2018 een topjaar.

Betere en snellere implementaties

Hoe meer nieuwe klanten, hoe meer implementaties die onze consultants tot een goed einde moeten brengen. Bovendien kiezen steeds meer grote bedrijven voor AFAS Software en dat zorgt voor prikkelende projecten. Toch konden we in 2018 meer dan 90 procent van de implementaties opleveren binnen de voorziene tijd en scope.

Meer implementaties betekent ook meer best practices die we aan onze template toevoegen. Dankzij die template krijgen onze nieuwe klanten inspiratie en een helpende hand om hun werkprocessen te optimaliseren.

In 2018 werd die template weer fors uitgebreid. Zo hebben we alles in handen om ook van het nieuwe werkjaar een succes te maken.

393 cursisten

7.771 supportincidenten

9,5 voor klantvriendelijkheid


Bekijk het jaarverslag

Het hele jaarverslag van de AFAS Holding is te vinden op Jaarverslag.afas.nl.